Osteopathie en hartcoherentie

Geef STRESS geen kans

Stress, stress, stress. Niemand wil stress, maar toch is iedereen er vatbaar voor. Volgens de WHO is stress zelfs de grootste gezondheidsepidemie van de 21ste eeuw. Wie neemt er nog voldoende tijd voor ZICHZELF?

In de dagelijkse praktijk zien we heel wat stress-gerelateerde klachten die beïnvloed zijn door onze werksituatie maar ook door ons privéleven. Die klachten kunnen heel uiteenlopend zijn. Bijvoorbeeld hyperventilatie, burn-out, depressie, spanningshoofdpijn, chronische rugpijn, maagklachten, enzovoort … Gelukkig heeft de osteopaat een resem van technieken en inzichten waarmee hij stress op lichaam en geest positief kan beïnvloeden.

Zo hecht een therapeut veel belang aan het herkennen van stress signalen die invloed hebben op ons algemeen WELZIJN. Door het opsporen van blokkades in het lichaam en dit ook te laten aanvoelen wordt de patiënt BEWUST gemaakt van deze spanningen. Via manuele technieken zorgen we ervoor dat het rustgevende zenuwsysteem gestimuleerd wordt waardoor bijvoorbeeld een chronische stresssituatie gaat verbeteren. Hierdoor wordt je lichaam weerbaarder en krijgt het meer veerkracht.

Maar je kan er als patiënt ook ZELF iets aan doen.

Via een eenvoudige wetenschappelijk onderbouwde ademhalingsoefening nl. HARTCOHERENTIE kan je stress beïnvloeden. We leren de patiënt bewust ademen via een rustige buikademhaling aan een bepaald ritme en frequentie. De therapeut gebruikt hiervoor een feedbacktoestel. Zo zie je jouw eigen stressniveau en kan je het in de oefening meteen corrigeren.

In de beginfase installeren we een app als hulpmiddel om de oefening thuis zelf uit te voeren. De bedoeling is dat je deze oefening dagelijks gaat doen. Twee tot drie keer per dag gedurende zes minuten (of tien minuten naargelang aantal keer). In deze periode evalueren we regelmatig de evolutie met een nieuwe meting. Zo kunnen we bijsturen indien nodig.

Wanneer er regelmatig geoefend wordt geven de patiënten na een aantal weken aan zich “beter” te voelen en veel weerbaarder, minder gestresseerd, beter slapen, minder lichamelijke klachten. Uit ervaring weten we ook dat dit het uitgelezen moment kan zijn om nog meer in te zetten op coaching, psychologische begeleiding en het verwerven van nieuwe inzichten.

VOORDEEL

Het voordeel is dat wij de methode van hartcoherentie in onze praktijk kunnen combineren met de osteopatische technieken die stress gaan verminderen. We werken ook regelmatig samen met burn-outcoaches, psychologen, artsen, andere therapeuten enzovoort om de patiënt weerbaarder te maken en meer veerkracht te geven. De HARTCOHERENTIE techniek is een wetenschappelijk bewezen hulpmiddel dat effect heeft. Het belangrijkste is dat je er ZELF voor gaat en die vervelende STRESS aanpakt SAMEN met ons.

Samen geven we stress geen kans!