Een check-up voor de zwangerschap door de osteopaat is aan te raden. Hij controleert of het lichaam goed in evenwicht is. Zo kunnen de lichamelijke veranderingen die bij een zwangerschap horen van bij het begin opgevangen worden waardoor de kans op klachten verkleint.
Ook wanneer het zwanger worden wat moeilijker loopt en er geen duidelijke medische oorzaak is, kan de osteopaat een belangrijke rol spelen.
Blokkades in de onderrug en het bekken hebben negatieve invloed op zowel de beweeglijkheid als de doorbloeding en bezenuwing van alle structuren in deze regio.
Spanning ter hoogte van de schedel heeft onder andere een invloed op de hormoonproductie. Zo kunnen bijvoorbeeld fixaties, hormonale schommelingen, onregelmatige menstruele cycli, kanteling van de baarmoeder, … worden behandeld.
Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam heel wat veranderingen, het lichaam past zich constant aan de groeiende baby aan. Aanwezige bewegingsverliezen kunnen het aanpassen bemoeilijken waardoor bepaalde klachten kunnen ontstaan of bestaande klachten worden versterkt.
- Klachten of pijn thv het bekken al dan niet gepaard gaande met instabiliteit
- pijn thv de bekkengewrichten of de onderrug
- pijn in bil al dan niet met uitstraling
- pijn thv het schaambeen
- pijn bij trappen doen
- minder kracht in de benen
- pijn in de lies
- Hoofdpijn/Nekpijn
- Obstipatie en andere verteringsklachten
- Pijn rond ribben en middenrif – last bij ademhaling
- Aanhoudende misselijkheid/hardnekkige ochtendmisselijkheid – reflux
- Stuitligging: GEEN manuele kering, alle structuren worden in hun elasticiteit en mobiliteit hersteld opdat de kans op een spontane kering wordt gemaximaliseerd.
- …
Ook wanneer er geen specifieke klachten zijn, is een check-up bij de osteopaat zeker aan te raden. De beweeglijkheid, bezenuwing en doorbloeding worden geoptimaliseerd met het oog op een zo vlot mogelijke bevalling.
De bevalling is zowel voor moeder als kind een zeer intense gebeurtenis.
Er wordt enorm veel van het lichaam gevraagd, in een korte periode ondergaat het bekken erg veel inwerkende krachten.
Wanneer er na de bevalling een onevenwicht blijft, kan dit op korte of lange termijn leiden tot diverse klachten:
- Bekkenproblematiek
- Last thv staartbeentje
- Nek- en rugklachten
- Blaasproblemen
- Maag- en darmklachten
- …
Als osteopaat helpen we met het herstellen van dit evenwicht.
Ook zonder specifieke klachten is gezien de impact van het bevallingsproces een controlebehandeling steeds aan te raden.
Bij klachten rond borstvoeding wordt aangeraden de baby te behandelen. Vaak spelen zuig- of slikproblematiek en/of voorkeurshouding hierin een grote rol.