De invloed van stress op ons mentaal en fysiek welzijn

(en hoe we dat voorkomen)

Stress, frustratie, depressie, burn-out. Niemand wil er wat van, maar toch is zowat iedereen er vatbaar voor. Bovendien zijn ze niet alleen gebonden aan de werkcontext, maar vinden we ze ook terug in diverse aspecten van ons privéleven. De gevolgen zijn er dan ook naar: de cijfers over psychosociale aandoeningen pieken en het aantal langdurig zieken bereikt jaar na jaar een nieuw record. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is stress zelfs de grootste gezondheidsepidemie van de 21ste eeuw.

Maar wat doen we hier nu aan? Kunnen we echt iets beginnen tegen al die stress, frustratie, depressie en burn-out? Het antwoord is volmondig ‘ja’.
Als stress voor klachten zorgt, dan kan de osteopaat die klachten aanpakken en de patiënt weerbaarder maken. Dankzij de nieuwe praktijken van de hartcoherentie kunnen we onze stressniveaus doen dalen via eenvoudige en wetenschappelijk onderbouwde ademhalingsoefeningen. Die gecontroleerde ademhaling kan bovendien een invloed hebben op onze veerkracht, ontstekingsziekten, vermoeidheid, depressie, burn-out en zelfs op de ontwikkeling van kanker. Tot slot kunnen we ons ook zelf weerbaarder en veerkrachtiger maken door betere keuzes te maken op het werk of in ons leven en door opnieuw actiever de controle over onszelf over te nemen. Een goede mentale hygiëne zorgt dan voor een sterke mentale stabiliteit.

Tijdens deze leerrijke en inspirerende avond bieden we u ervaren sprekers aan op elk van deze drie domeinen. Zodat u niet alleen beter geïnformeerd bent, maar ook effectief weet hoe u uzelf sterker maakt.

WANNEER: Donderdag 17/10/2019

WAAR: De Living-De Zaal d’Arconatistraat 20-22-24, 1700 Dilbeek

Moderator : Elke Van Mello

Verloop van de avond:

18u45 : Opening deuren
19u15 : Introductie Osteopaat D.O. Bruno Janssens “ Osteopaat, stress gaat ”
19u40 : Prof dr. Marijke De Couck “Ademen tegen stress ”
20u10 : Pauze
20u30 : Prof dr. Ralf Caers “ Baas over NV mezelf ”
21u00 : Vraagstelling

Sprekers:

Osteopaat D.O Bruno Janssens (Enerki)
Prof. dr. Marijke De Couck (VUB, Odisee, Passiemento)
Prof. dr. Ralf Caers (KU Leuven, Passiemento)

Sessie 1: Osteopaat, stress gaat.

Osteopaat DO Bruno Janssens is organisator van deze avond en tevens oprichter van de groepspraktijk Enerki. Hij is een osteopaat met meer dan 25 jaar ervaring en volgde gedurende zijn carrière heel wat bijscholingen en opleidingen.
In zijn praktijk houdt hij mede door zijn opgedane ervaringen heel veel rekening met de invloed van stress op het algemene WELZIJN.
Bruno gaat kort in op het fenomeen stress en wat het doet met ons lichaam. In de dagdagelijkse praktijk ziet hij een toename van stressgerelateerde klachten waaronder bvb spanningshoofdpijn, maagklachten, chronische rugpijn, depressie, burnout enz..
Hij vertelt hoe langdurige stress tot klachten kan leiden en hoe we die gaan beïnvloeden om de patiënt weerbaarder te maken en zo zijn veerkracht te verhogen. Dit kan door het leren aanvoelen en behandelen van spanningszones in het lichaam. Als thuisoefening kan de hartcoherentie aangeleerd worden om het verhoogde stress niveau te doen dalen.
website: www.enerki.be

Sessie 2: Ademen tegen stress

Prof. dr. Marijke De Couck is professor aan de VUB, gezondheidswetenschapper aan Odisee Hogeschool en zaakvoerder van de coachingpraktijk Passiemento. Ze is een internationale experte op het vlak van ademhaling en hartritmevariabiliteit en voerde baanbrekend onderzoek uit naar de rol van de zwervende zenuw op de ontwikkeling van kanker. Haar onderzoeken liggen tevens aan de basis van de technieken die vandaag door de hartcoherentiecoaches worden gebruikt. Vandaag leidt ze studies naar de biologische factoren rond stress en burnout.

In deze sessie gaat Marijke in op de rol van de zwervende zenuw, ademhaling en hartcoherentie in ontstekingsziekten, kanker, depressie en burn-out. Hiermee biedt ze inzicht aan in de biologische factoren die dergelijke klachten veroorzaken. Dit inzicht maakt ze vervolgens bruikbaar door aan te tonen hoe eenvoudige en wetenschappelijk onderbouwde ademhalingstechnieken ons welzijn kunnen verbeteren en onze stress laten dalen. Ze maakt bovendien tijd om enkele praktijkvoorbeelden te bekijken en de techniek toe te passen bij het publiek.
website: www.passiemento.be

Sessie 3: Baas over nv Mezelf

Prof. dr. Ralf Caers is professor personeelsbeleid aan de KU Leuven, zaakvoerder van de coachingpraktijk Passiemento en een veel gevraagde spreker voor de bedrijfswereld. Hij focust op technieken die mensen beter, gelukkiger en langer kunnen laten werken en legt de nadruk op werkbaar werk waarin stress, frustraties en burn-out geen kans meer krijgen.

In deze sessie legt Ralf het concept mentale hygiëne uit en toont hij hoe we weerbaarder en veerkrachtiger kunnen worden in ons leven en ons werk door eenvoudige en gerichte keuzes te maken. We leren hoe we onze drijfveren kunnen herkennen en bijsturen, hoe we onze tijd en energie gerichter kunnen besteden, voor wat we wel of niet verantwoordelijk zijn en hoe we om moeten gaan met falen en conflicten. Hij plaatst je aan het hoofd van het bedrijf dat voor jou het belangrijkste is – de nv mezelf – en stimuleert je om dat bedrijf beter te beginnen leiden. Aan het einde van de sessie ga je dan ook vol zin en goede raad naar huis.
website: www.passiemento.be

Ralf Caers en Marijke De Couck brengen in september een nieuw boek uit bij uitgeverij Manteau: ‘Aan het roer van nv Mezelf. Maak jezelf weerbaar tegen stress, frustratie en burn-out’. Dit boek geeft ons een verfrissende kijk op hoe we ons leven leiden en hoe we de controle over onszelf weer kunnen overnemen. Door middel van inspirerende verhalen, gevatte oneliners en concrete opdrachten krijgt de lezer de zin en de vaardigheden om veerkrachtiger te worden en weerbaarder tegen stress, frustratie en burn-out.

Er is mogelijkheid om het boek na de lezing te kopen en door de auteurs te laten signeren.

Moderator:

Elke Van Mello  is een actrice en presentatrice. Ze speelt mee in de komische fictiereeks ‘Auwch’ op VIER, en speelde een hoofdrol in de film ‘Niet Schieten’ van Stijn Coninx.
website: www.elkevanmello.com

Techniek:

VDesign13  is onze Creatieve Marketing Partner. Zij ontzorgen ons niet alleen van onze marketing maar ook van het ontwerpen van de presentatie, de technische ondersteuning tijdens de lezing en bij de inschrijvingen voor onze events op deze website.
website: www.vdesign13.be

Wegens succes is de lezing van 17/10 en 24/10 volzet. Je kan je inschrijven op een wachtlijst. Vrijgekomen plaatsen kunnen worden ingenomen door de eerst ingeschrevenen. We houden jullie op de hoogte

    wachtlijst 17 okt 2019wachtlijst 24 okt 2019

    Wachtlijst

    [rtec-registration-form event=2387]