Herkennen en verhelpen van neuromotorische onrijpheid die gepaard gaat met leer- en gedragsmoeilijkheden.

INNP?

INPP staat voor Institute for Neuro Physiological Psychology. Dit instituut bevindt zich in Chester, UK en werd in 1975 opgericht door de psycholoog Peter Blythe (PhD). Hij onderzocht de effecten van een onrijp zenuwstelsel op de leerprestaties, het emotionele welbevinden en het gedrag.

Het identificeren en screenen van motorische onrijpheid bij kinderen en volwassenen gebeurt aan de hand van medische, gestandaardiseerde screeningstesten waarna vervolgens een bewegingsprogramma wordt samengesteld dat een erkende INPP-begeleider kan aanleren aan de ouders en het kind.

Primitieve reflexen

Ieder van ons is geboren met een aantal primitieve reflexen. Deze worden ook wel overlevingsreflexen of babyreflexen genoemd. Ze stellen de baby in staat om te overleven tijdens de eerste levensmaanden. Dankzij deze reflexen maakt de baby contact met zijn omgeving en oefent hij motorische handelingen. Na 6 maanden krijgt de baby deze primitieve reflexen geleidelijk aan onder controle. Een meer volwassen respons wordt mogelijk.

Neuromotorische onrijpheid

Bewuste bewegingen en beheerste reacties worden bemoeilijkt door de aanwezigheid van primitieve reflexen. Als een kind voortdurend moet compenseren, raakt het uitgeput en gefrustreerd.

Mogelijke signalen:

  • Moeilijkheden op school met lezen, schrijven, overschrijven, rekenen
  • Veel neus-keel-oorontstekingen
  • Wagenziekte
  • Moeizame zwangerschap en/of geboorte
  • Laat met kruipen, lopen en/of praten
  • Problemen met zelfstandig aankleden, leren fietsen, balvaardigheid, stilzitten, richting aangeven, kloklezen, bedplassen
  • Moeite met omgevingsgeluiden en concentratie

Wie kan geholpen worden met de INPP methode?

De INPP-methode gaat uit van het idee dat leer- en gedragsproblemen ontstaan door het onvoldoende doormaken van de primitieve reflexen. Door de juiste oefeningen uit te voeren, kunnen deze reflexen zich alsnog ontwikkelen en ervaren worden, opdat ze spontaan geïntegreerd worden in het lichaam en niet langer in de weg zitten.

De INPP-Reflex-Integratie-Therapie is in de eerste plaats gericht op kinderen vanaf 7 jaar met een leer- of gedragsprobleem.

Normaal integreren de primitieve reflexen tijdens het eerste levensjaar, maar bij sommige kinderen gebeurt dit niet volledig. Dit kan bijvoorbeeld na het overslaan van motorische mijlpalen of het anders doormaken ervan (vb poepschuiven ipv kruipen).

Resultaat; een lichaam dat niet uitvoert wat de hersenen willen.

In plaats van voluit te kunnen gaan in de klas, zit de motoriek in de weg wat aanleiding kan geven tot secundaire leer- en gedragsproblemen.

Moeilijkheden met schrijven, lezen, stilzitten, concentratie,… kunnen een duidelijk aantoonbare origine hebben in het lichaam die objectief kan worden vastgesteld. Primitieve reflexen zijn immers hét bewijs van een onrijp centraal zenuwstelsel, m.a.w. de motoriek is nog niet rijp genoeg voor complexere leertaken.

Reflex-Integratie-Therapie

De Reflex-Integratie-Therapie bestaat uit eenvoudige oefeningen die dagelijks dienen uitgevoerd te worden. Dit vraagt slechts 3 tot 5 minuten per dag. Primitieve reflexen worden zo geïntegreerd en opgeborgen en nieuwe motorische patronen krijgen de tijd om zich te ontwikkelen.

Op deze manier krijgt het kind zijn lichaamsbewegingen onder controle en kan het zijn volledige leerpotentieel benutten.

www.inpp.be

Voor meer informatie of aanmelden: Laura@enerki.be – 0478/06.71.15